Czym żywili się nasi przodkowie? Jakich składników używali do gotowania i przyrządzania swoich potraw? Co powinno się znaleźć we współczesnym ogrodzie inspirowanym ogrodami staropolskimi?
Oto poniżej ogrodowe abecadło ogrodu
staropolskiego:
agrest
arcydzięgiel
barszcz zwyczajny
ber
(włośnica ber)
biedrzeniec anyż
bukwica
bylica
piołun
chmiel
czarnuszka
czarny
bez
cząber
dereń
fiołki
jałowiec
jarmuż - różne
kolory
konopie
kucmerka
lawenda
lebioda
lubczyk
lukrecja?
maliny
manna
jadalna?
ogórecznik
pasternak
pigwy (nie pigwowce)
płaskurka,
orkisz?
porzeczki stare
poziomki
rozmaryn - by wyhodować duże, mocne
drzewko
róża
rukiew
wodna
rzepa
rzeżucha
salsefia
skorzonera
słonecznik (na młode
pędy)
szałwia
szczaw
świerząbek
bulwiasty
tatarak
topinambur
żyto (na młode łodyżki zimą i na
przedwiośniu)
Aronia,arbuz, akacja,bakłażan , brzoskwinia, borówka:
borówka amerykańska, bagienna, brusznica, czarna;brokuł , burak liściowy,burak
ćwikłowy, brukiew, czereśnia, cykoria sałatowa ,cykoria endywia. pietruszka
naciowa ,portulaka warzywna,roszponka warzywna,pieprzyca siewna(rzeżucha),rukiew
wodna,
sałata siewna,seler naciowy,szpinak zwyczajny ,szpinak nowozelandzki,
trętwian czterorożny
rukola, rokietta siewna,grusze, jabłonie, orzech
włoski,morela, nektaryna,orzech włoski,śliwa, wiśnia, marchew
zwyczajna,pietruszka korzeniowa ,salep (bulwy storczyków, gł. storczyka męskiego
,
salsefia,seler korzeniowy, papryka, pomidor, ziemniak , rodzynek
brazylijski, truskawka,miechunka peruwiańska , miechunka pomidorowa, dynia
(odmiany: kabaczek, cukinia, patison, dynia makaronowa; d.piżmowa i inne),melon
, ogórek , rzepa , rzodkiew ,rzodkiewka , rzodkiew japońska,ciecierzyca
pospolita,fasola zwykła,fasola wielokwiatowa ,groch ,soczewica jadalna,chrzan
pospolity, rabarbar ogrodowy,szczaw zwyczajny , karczoch zwyczajny, kard
(karczoch hiszpański) , koper ogrodowy , kukurydza cukrowa , majeranek ogrodowy
, oliwka europejska, pochrzyn chiński , szparag lekarski ,wszystkie grzyby
jadalne, typowe dla naszego klimatu;Kalarepa,kapusty, maranta ,jeżyna,jagoda
kamczacka,malina, malinojeżyna,porzeczka: porzeczka czarna, czerwona,
biała;winorośl właściwa ,żurawina. Plus wszystkie zioła( pan Łuczaj się kłania;)
), oraz niespotykane, a lbo zapomniane rośliny, jak rokitnik, jarząb zwyczajny i
domowy, morwa, głóg, dzika róża, tarnina (śliwa tarnina), czeremcha, ałycza,
berberys, nieszpułka, grusza ulęgałka, oliwnik baldaszkowaty, irga, jałowiec,
mirabelka(śliwa), Aktinidia ostrolistna
czosnaczek,
czosnek niedźwiedzi - bo dziki pod ochroną,
kminek? Niby łatwo dostępny, ale np. zielone nasiona mają ZUPEŁNIE inny aromat,
komosa na sałatki - umiejętnie cięta i rozgałęziana będzie dawała 'plony' całe lato, nie tylko na wiosnę
kuklik,
kurdybanek,
lebiodka,
macierzanka (tutaj to akurat nie ma problemu z nasionami),
marzanka,
rdest ostrogorzki,
rzepik.
Żródło: Kuchnia Staropolska,
Facebook
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Miałam przerabiać część mojego areału na uprawę zbóż, ale szkoda - na mych łąkach rosną te polskie, tradycyjne zioła. Me łąki to wielka skarbnica roślinna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam dobrych ludzi do dzielenia się swoimi dobrym, konstruktywnymi przemyśleniami :)