środa, 28 sierpnia 2013

Ogrodowe abecadło ogrodu staropolskiego

Czym żywili się nasi przodkowie? Jakich składników używali do gotowania i przyrządzania swoich potraw? Co powinno się znaleźć we współczesnym ogrodzie inspirowanym ogrodami staropolskimi?
Oto poniżej ogrodowe abecadło ogrodu staropolskiego:

agrest
arcydzięgiel
barszcz zwyczajny
ber (włośnica ber)
biedrzeniec anyż
bukwica
bylica piołun
chmiel
czarnuszka
czarny bez
cząber
dereń
fiołki
jałowiec
jarmuż - różne kolory
konopie
kucmerka
lawenda
lebioda
lubczyk
lukrecja?
maliny
manna jadalna?
ogórecznik
pasternak
pigwy (nie pigwowce)
płaskurka, orkisz?
porzeczki stare
poziomki
rozmaryn - by wyhodować duże, mocne drzewko
róża
rukiew wodna
rzepa
rzeżucha
salsefia
skorzonera
słonecznik (na młode pędy)
szałwia
szczaw
świerząbek bulwiasty
tatarak
topinambur
żyto (na młode łodyżki zimą i na przedwiośniu)

Aronia,arbuz, akacja,bakłażan , brzoskwinia, borówka: borówka amerykańska, bagienna, brusznica, czarna;brokuł , burak liściowy,burak ćwikłowy, brukiew, czereśnia, cykoria sałatowa ,cykoria endywia. pietruszka naciowa ,portulaka warzywna,roszponka warzywna,pieprzyca siewna(rzeżucha),rukiew wodna,
sałata siewna,seler naciowy,szpinak zwyczajny ,szpinak nowozelandzki, trętwian czterorożny
rukola, rokietta siewna,grusze, jabłonie, orzech włoski,morela, nektaryna,orzech włoski,śliwa, wiśnia, marchew zwyczajna,pietruszka korzeniowa ,salep (bulwy storczyków, gł. storczyka męskiego ,
salsefia,seler korzeniowy, papryka, pomidor, ziemniak , rodzynek brazylijski, truskawka,miechunka peruwiańska , miechunka pomidorowa, dynia (odmiany: kabaczek, cukinia, patison, dynia makaronowa; d.piżmowa i inne),melon , ogórek , rzepa , rzodkiew ,rzodkiewka , rzodkiew japońska,ciecierzyca pospolita,fasola zwykła,fasola wielokwiatowa ,groch ,soczewica jadalna,chrzan pospolity, rabarbar ogrodowy,szczaw zwyczajny , karczoch zwyczajny, kard (karczoch hiszpański) , koper ogrodowy , kukurydza cukrowa , majeranek ogrodowy , oliwka europejska, pochrzyn chiński , szparag lekarski ,wszystkie grzyby jadalne, typowe dla naszego klimatu;Kalarepa,kapusty, maranta ,jeżyna,jagoda kamczacka,malina, malinojeżyna,porzeczka: porzeczka czarna, czerwona, biała;winorośl właściwa ,żurawina. Plus wszystkie zioła( pan Łuczaj się kłania;) ), oraz niespotykane, a lbo zapomniane rośliny, jak rokitnik, jarząb zwyczajny i domowy, morwa, głóg, dzika róża, tarnina (śliwa tarnina), czeremcha, ałycza, berberys, nieszpułka, grusza ulęgałka, oliwnik baldaszkowaty, irga, jałowiec, mirabelka(śliwa), Aktinidia ostrolistna

czosnaczek,
czosnek niedźwiedzi - bo dziki pod ochroną,
kminek? Niby łatwo dostępny, ale np. zielone nasiona mają ZUPEŁNIE inny aromat, 
komosa na sałatki - umiejętnie cięta i rozgałęziana będzie dawała 'plony' całe lato, nie tylko na wiosnę 
kuklik,
kurdybanek,
lebiodka, 
macierzanka (tutaj to akurat nie ma problemu z nasionami), 
marzanka, 
rdest ostrogorzki, 
rzepik.

Żródło: Kuchnia Staropolska, Facebook

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Miałam przerabiać część mojego areału na uprawę zbóż, ale szkoda - na mych łąkach rosną te polskie, tradycyjne zioła. Me łąki to wielka skarbnica roślinna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam dobrych ludzi do dzielenia się swoimi dobrym, konstruktywnymi przemyśleniami :)